17 Mayıs 2010 Pazartesi

Kobe Bryant: Overrated&Underrated

Başlığa ilk baktığınızda garipsediyseniz, çok normal.

"Her ikisi birden nasıl olur be adam?" diye sormanız daha da normal.

Ama doğru. Kobe Bryant kadar gereksiz yere yüceltilen ve gereksiz yere yerilen başka bir oyuncu daha görmedi henüz bu semalar.

Her Lakers taraftarı için Kobe, Jordan hariç(hatta bazıları için o bile dahil) gelmiş geçmiş en iyi oyuncu. Diğer 29 takımın taraftarı içinse Nba tarihinin en değerli 10 oyuncusundan biri.

Ben de haliyle 29 takım taraftarıyla aynı sahadayım. Hazır playofflar ilerlerken bu konuya bir değineyim istedim.

Kobe Bryant, inanılmaz bir yeteneğe, hırsa ve (istediği zaman) savaşma azmine sahip bir oyuncudur. Böylesine bir oyuncu için en iyi yıllarını yaşayan Shaq'in olduğu bir takıma gitmek ise.. şanstır. Evet Kobe Bryant aynı zamanda oldukça şanslı da bir oyuncudur. Nba'de oynadığı 12 sene boyunca bu sezon dahil olmak üzere toplam 7 kere şampiyonluğa oynayabilecek kalitede bir kadroda oynadı Kobe('00,'01,'02,'04,'08,'09,'10). Neden? Çünkü o bir Lakers oyuncusu. Başka hiç bir Nba takımı 12 senelik kariyer yaşayacak yıldızına bu derece sağlam kadrolar emanet etme başarısını gösteremez(finansal açıdan New york ve Chicago belki, ama onlar da yönetim kısmı açısından oldukça sorunlular 2000'li yıllarda). Bu da Kobe'yi diğer bütün *yıldızlardan* şans faktörü açısından ayrı bir yere koyar. Şu an belki de Kobe'yle aynı cümleye bile koyulamayacak bir adam olan Tracy McGrady, şu an yaşadığı o ünlü sakatlıklar öncesinde hiç böylesine kaliteli kadrolarda oynamadı. Keza Allen Iverson(ki o inanılmaz sınırlı bir kadroyu bile tek başına Nba finallerine taşıdı). Hatta keza Vince Carter(şu an oldukça kaliteli bir kadroyla Nba finali kovalıyor, bilmem kaç senedir yanında oynayacak adamakıllı bir uzun oyuncu olmadığı için New Jersey'de sürünüyordu). Kısacası Kobe evet, şanslı da bir oyuncu. Ama Kobe'nin bu *şansı*, onun gelmiş geçmiş en büyük oyunculardan biri olduğu gerçeğini değiştirmez. Jordan da da vardı o *şans faktörü*, Scotte Pippen resmen tanrının bir armağanı gibiydi Jordan'a. Son üç şampiyonlukta Nba tarihinin en iyi ribaundçularından biri vardı takımında Pippen'la beraber. Hem bu kadar dominant bir adamla oynamayı kabul edip hem de süperstar seviyesinde bir adam olmak, her adamın kabul edebileceği bir iş kesinlikle değildir. Pippen bir *sidekick* olmayı kabul etmişti Jordan'ın yanında. Şu an Gasol'ün Kobe'nin yanında *sidekick* olmayı kabul etmesi gibi..

Jordan'ın Pippen'ı varsa, Kobe'nin de Gasol'ü oldu. Takıma geldiğinden beri Kobe'den daha iyi performans gösterdiği tonla maç oldu(Pippen'ın da Jordan'dan çok daha iyi olduğu maçlar vardı). Ama hiç birinden sonra çıkıp o başarı sarhoşluğu duygusuna kapılmadı. Kobe'nin önüne geçmeye çalışmadı, çalışmıyor. Böylesine bir adamı karşılığında hiçbir şey vermeden takımınıza katarsanız, süperstar şansı teorime yeni bir dayanak getirmiş olursunuz.

Kobe, kaliteli bir kadroyu şampiyon yapabilecek özellikte bir adam. Ama büyük maçlardaki performansı her zaman için bir soru işareti. LeBron Celtics'e elendiği için çokça konuşuluyor ve eleştiriliyor, ama unutulan bir şey varsa o da 2008 finalinde Kobe'nin de aynı Celtics takımına finalde elendiği. Yani kendisini *savunabilen* bir takım mevcut piyasada. İlk üç şampiyonluğu hariç(Shaq de savunulması imkansıza yakın bir adamken hem Kobe'yi hem Shaq'i durdurmanın imkansızlığını burada anlatmaya gerek yok) her zaman da bir şekilde *savunuldu* zaten. Geçen sene doğuda finale çıkma adayları arasında onu savunmak konusunda en çok zorluk çekecek takım Orlando Magic'ti, onlar da savunamadı zaten(matchup bazında Cavs ve Lakers bu sezon finalde karşılaşsalar, geçen sezon finalde karşılaşsalar, Cavs'in üstün olduğunu ve olacağını hala savunuyorum). Olur da bu sezon yine Celtics finale çıkarsa, Kobe'nin oldukça zorlanacağını ve insanların yine kendisine ağır eleştirilerde bulunacağını hissediyorum.

Kesinlikle gelmiş geçmiş en iyi ilk 3 oyuncu arasında gösterilemez. Ama 2000'li yıllara bir şekilde damga vurduğu gerçeği de yadsınamaz.

Hem overrated hem underrated olmayı başarmak da her yiğidin harcı değildir, bunu başarmak bile zaten tarihe geçtiğinizin göstergesidir. Kobe bunu başardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder